Digital fotografering

Idag, när de flesta använder sig av digital kameror, kan minsta amatörfotograf göra fantastiska bilder. Innan digital fotografering slog igenom var man tvungen att ha rätt gedigen kunskap om fotografering och efterarbete för att få riktigt fina bilder, men detta är alltså ett minne blott. Idag kan du med hjälp av digital fotografering och sedan redigering i Photoshop närapå mäta dig med proffsen, även om du så klart måste ha någon form av öga för en bilds komponering. Innan digital fotografering kom till kunde du inte sätta dig framför datorn och redigera bilderna lika lätt, utan var tvungen att ha ett mörkrum med framkallningsvätskor och fotopapper om du ville kunna styra utfallet på bilderna.

Framkalla 100 bilder gratis hos Fujidirekt

Fördelar med digital fotografering

  • Snabbt
  • Billigt
  • Många valmöjligheter
  • Enkel efterbehandling

Det är många faktorer som skiljer mellan digital fotografering och analog fotografering. För det första har du möjlighet att se den digitala bild som du just har tagit direkt i själva kameran. Om du inte är nöjd raderar du bilden direkt och slipper på så vis att framkalla eller spara bilder som du inte vill ha. Digital fotografering ger därmed möjlighet att effektivisera ditt fotograferande och du slipper tråkiga överraskningar som att du hade fel film hela semestern och fotona därmed blev för mörka eller för ljusa. Denna faktor när det gäller digital fotografering gör också att digital fotografering blir mycket billigare än analog, då du slipper att framkalla oönskade bilder.

Att efterbehandla bilderna
En faktor som gör att digital fotografering blir väldigt kreativt jämfört med analog fotografering, är att du via din egen dator kan leka med bilderna i ett bildredigeringsprogram. Photoshop är det mest använda, men det finns andra program som är billigare, men inte lika avancerade. Digital fotografering ger dig därmed möjlighet att göra färgbilder till svartvita, ljusa upp vissa partier i bilden och mörka ner andra, beskära som du vill för att sedan ångra dig eller lägga på diverse olika effekter. Tack vare digital fotografering kan du laborera nästan hur du vill med bilderna, i stort sett gratis och med stora möjligheter att ångra dig om något inte blir bra.

Priserna när det gäller digital fotografering
Som nämnt blir digital fotografering billigare redan när du i kameran väljer vilka bilder som du vill ha kvar och inte ha kvar. Men även vid framkallning av bilder tagna med digital fotografering blir det allt billigare. Tidigare kostade det en del att framkalla bilder tagna med digital fotografering, men idag är priserna riktigt låga. Så lite som 50 öre och ibland till och med mindre, kan det kosta att framkalla digitala bilder. Idag kan du dessutom framkalla dina egna digitalt fotograferade bilder i din egen skrivare, till lika god kvalité som om du använder dig av en fotofirma!

Nackdelar med digital fotografering
Digital fotografering har som du märker en rad med fördelar jämfört med den analoga fotograferingen. Det är snabbt, lätt att radera, kostnadseffektivt och kreativt att hålla på med digital fotografering. Men, det finns en del nackdelar. Spänningen med att hämta ut en rulle bilder har i stort sett försvunnit, då du vet exakt hur bilderna kommer att se ut. Digital fotografering tar bort en del av överraskningen med fotografering, i längden kan bilderna nästan tappa en del av värdet då man har så oändligt många liggandes på sin dator och aldrig kommer för sig att framkalla dem. Att digital fotografering medför att man just har så många bilder är också en risk i sig, då en datakrasch kan resultera i att hela familjealbumet går förlorat på bara några minuter. Se därför till att spara säkerhetskopior av dina bilder, så minimerar du den risken.